Loading...
City View Residence 2017-03-08T23:11:27+00:00

An old WWII era house in West Seattle with a very small footprint had one obvious recommendation for a buyer who called us in 2005; a sweeping view of the City of Seattle.

Project Details

Location

Seattle, WA

Size

3,925 SqFt

Cost

$340/SqFt

Completed

2006

Renderer

Michael Shopenn
The view from the existing house took in Magnolia and Alki Point to the north, the skyscrapers of downtown Seattle, and the bustle of Harbor Island, and Mount Rainer to the south. Working with the existing footprint and foundation, and adding a garage to the west, we created an urban residence of 3925 square feet.

A glass curtain wall that stretches across the east side of the house and turns the south and north corners was dictated by the environment; any walls used would have blocked the view to the City of Seattle. A basement designed to house office, theater, an exercise room, and a guest suite supports a main floor with kitchen, dining, and living areas in one open space. Commercial sliding doors allow a 21-foot by 9 foot opening to a cantilevered deck and make the deck a part of the living space. A glass skylight and window walls bisect the house to create a stair core that brings natural daylight into the interiors and serves as the spine of the house. The upper level includes bedroom-bathroom suites. A west courtyard garden lends outdoor space to a home that sits above a steep east hillside.

Exposed structural steel allowed the exterior walls of the City View Residence to be 55% glass. Portland cement stucco and zinc panels side the opaque walls and modulate the scale of the house. A roof plane of sealed Douglas fir rafters and fir plywood caps the house with a warm natural material and shelters the walls. A warm pallet of American Cherry cabinetry, bamboo flooring, natural limestone and granite creates a comfortable interior.

The City View Residence uses an advanced hydronic radiant heating system, solar shading glass, and high efficiency appliances and mechanical systems to reduce energy use. The reuse of the existing foundation system expedited permitting at the City of Seattle and saved construction cost and materials.

The City View Residence was a collaboration of Rhodes Architecture + Light, Swenson Say Faget Engineering, LightWire, Lighting Design, and the owners. Mark Madison of Bob Talbot Construction completed this residence in 2006-2007.